REFİK ERDURAN (1928-?)

4 Mayıs 2011 Çarşamba

13 Şubat 1928 tarihinde İstanbul'da doğdu. Robert Kolej'den Lisans (B. A.) derecesini aldıktan sonra Master eğitimini Cornell Üniversitesi'nde, askerliğini Kore Savaşı sırasında Türk Tugayı'nda yedek subay olarak yaptı.
Bir süre yayıncılık ve filmcilikle uğraştı. Milliyet gazetesinde başladığı köşe yazarlığını başka gazetelerde sürdürdü. Sırp faşistlerine karşı sembolik direniş göstermek amacıyla 1995 yılında Bosna'ya giderek Kara Kuğular adlı seçkin birliğe katıldı, gördükleri Milliyet'te dizi olarak yayımlandı. Ardından Bosnalı Samuraylar başlığıyla kitaplaştırıldı.
Erduran kısa adı ITI (UNESCO) olan Uluslararası Tiyatro Enstitüsü Türkiye Merkezi'nin 1986 yılından beri başkanıdır. Aynı örgütün 1989'da Helsinki'de yapılan Dünya Kongresi'nde Uluslararası Yazarlar Komitesi Başkanlığı'na seçildi. Gençlik anılarını Gülerek adlı kitabında topladı. Yurtiçinde ve dışında sinema, televizyon senaryoları yazdı. Atatürk'ün toplumu yeniden yapılandırmada kırdığı sürat rekorunu anlatan Metamorfoz senaryosu da filme çekildi. Devlet
Tiyatroları, ıstanbul şehir Tiyatroları, Sururi-Cezzar Tiyatrosu, Ulvi Uraz Tiyatrosu, Haldun Dormen Tiyatrosu, Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu, Kenter Tiyatrosu, Yunus Emre Tiyatrosu, Tiyatro ıstanbul, Yeditepe Tiyatrosu, yerli ve yabancı başka topluluklar tarafından otuzdan fazla oyunu sahnelendi.
Oyun
Cengizhan'ın Bisikleti
Yemenimin Uçları
Tamirci
El Ele
Deli
Bir Kilo Namus
Karayar Köprüsü
Turp Suyu
Canavar Cafer
Yağmur Duası
Diğer Kitapları
Yağmur Duası (1954)
Domuz (2003)
Er Oyunu (2004)
Kavşak (2004)
Neşe'nin Şarkıları (2004)
Sabiha (2004)
İblisler, Azizler, Kadınlar (Anı) (2005)
Jetonlar Düştükçe (2007) Cumhuriyet Kitapları

0 yorum: